Beneficiile învățării limbilor străine pentru preșcolari

Există un acord general că a cunoaște o limbă străină aduce multe beneficii atât în plan profesional, cât și în plan personal. Foarte multe locuri de muncă ne solicită cunoștințe de acest fel pentru a învăța, pentru a conversa cu alți membrii ai echipelor sau cu clienții. Bucuria lecturii, a descoperirii sau a călătoriilor este mai bogată când putem să ne folosim și de o limbă străină. 

Dar care este vârsta potrivită pentru introducerea unei limbi străine? Pentru mult timp a existat credința că introducerea timpurie poate crea confuzie copiilor. Multe studii au infirmat acest mit și au dovedit că putem să ne însușim cel mai bine limba străină introdusă în perioada preșcolară. 

Dintre beneficiile învățării de limbi străine de către preșcolari, enumerăm doar câteva*: 

Beneficiile învățării limbilor străine pentru preșcolari
  1. Beneficii cognitive. Copiii care vorbesc fluent două limbi (limba maternă – româna în cazul nostru, o limbă străină) au abilități mai bune de rezolvare de probleme și de gândire critică decât copiii care vorbesc doar limba maternă. Dau dovadă de mai multă creativitate și flexibilitate și de memorie mai bună. 
  2. Copii care studiază o limbă străină vor avea o utilizare a limbii lor materne mai bună decât copiii care nu studiază o a doua limbă. Învățarea de structuri gramaticale într-o limbă străină ajută copiii să își îmbunătățească gramatica inclusiv în limba maternă. 
  3. Mai multe oportunități de carieră, așa cum menționam deja, sau posibilitatea de a candida pentru locuri de muncă cu salarii mai mari. 
  4. Mai multă empatie. Învățarea unei limbi presupune cunoașterea și a unei alte culturi ceea ce îi ajută pe copii, spre exemplu, să înțeleagă mai bine texte citite pentru că pot lua în considerare și punctul altcuiva de vedere. Această deprindere este de folos atât când se joacă cu prietenii, dar și când muncesc cu o echipă la un viitor loc de muncă. 

Acestea sunt câteva din motivele pentru care am ales să oferim în cadrul proiectului oportunități de învățare a limbilor străine și acelor copiii care vin dintr-un mediu mai puțin bogat în resurse. Începând cu acest semestru, 10 copii din grădinița Ploscuțeni, 12 copii din Grădinița Tănăsoaia, 6 copii din Grădinița subordonată Școlii Speciale Emil Gârleanu Galați și 12 copii din Grădinița Boghești iau parte la ateliere de limbi străine organizate de către un furnizor specializat și supervizați de educatorul lor. 

Ne dorim ca aceste ateliere să le sădească celor 40 de elevi curiozitatea de a explora o lume nouă cu ajutorul limbilor străine. 

Sursa: 4 Benefits of Learning a Foreign Language at an Early Age, disponibil la https://www.stratfordschools.com/blog/4-benefits-learning-foreign-language-early-age