De "SEZON" - Vorbind cu copilul tău despre coronavirus

Copilul tău poate fi îngrijorat de ceea ce vede, citește sau aude la știri, online sau la școală cu privire la coronavirus (covid-19). În calitate de părinte sau îngrijitor, este bine să le vorbim copiilor sincer, dar calm despre ceea ce se întâmplă și să nu-i ignorăm sau să-i protejăm de ceea ce se întâmplă în lume. Copiii privesc adulții din viața lor ca pe un sprijin, ca pe cineva care le asigură tot confortul atunci când sunt în suferință, și în aceste condiții comportamentul tău are un rol important asupra modului în care el vede lucrurile.  Amintiți-vă, nu trebuie să aveți toate răspunsurile, dar este mai bine să aveți o conversație blândă pentru a vă asigura copilul că vă poate vorbi deschis, astfel încât să nu se simtă singur.

S-ar putea să fie necesar să măsurați nivelul lor de înțelegere sau de interes pentru a decide la ce nivel de detaliu trebuie să abordați problemele, atunci când le explicați ceea ce se întâmplă. Este important să răspundeți la toate întrebările și preocupările lor, astfel încât anxietățile să nu crească. Ați putea începe să-i întrebați ce cred că se întâmplă, dacă prietenii lor vorbesc despre asta și ce spun și dacă au întrebări.

Este posibil ca cei mai mari dintre copii să fi citit sau să fi văzut deja multe informații despre coronavirus pe rețelele de socializare sau online. Dacă se simt copleșiți de ceea ce citesc, încurajați-i să recunoască ceea ce consideră că nu le este clar și-i sperie.

Îi puteți ajuta spunându-le că o documentare corectă se face doar din surse oficiale.

Începerea unei conversații poate fi dificilă iar dumneavoastră sunteți expertul principal când vine vorba de copilul vostru. Mai presus de toate, este important să rețineți următorul aspect:  ca părinte, nu trebuie să știi răspunsurile la toate problemele omenirii, dar prin comunicare îi poți ajuta să-și țină temerile în frâu.

Zece sfaturi pentru părinți

 1. Încercați să nu vă protejezi copilul de vești, deoarece este foarte probabil că va afla cumva: de la școală, rețele sociale sau de la prieteni.
 2. Vorbiți cu copilul  despre ceea ce se întâmplă. Ați putea începe prin a-l întreba ce a auzit și care este părerea lui despre tot ceea ce se întâmplă în lume.
 3. Încercați să răspundeți la toate întrebările lui într-o manieră adecvată vârstei. Amintește-ți, nu trebuie să știți toate răspunsurile, dar comunicarea îi poate ajuta să se simtă în siguranță.
 4. Asigurați-vă copilul că este puțin probabil să se îmbolnăvească grav, iar dacă se simte rău, veți avea grijă de el. Copilul tău ar putea fi îngrijorat pentru că nu știe cine va avea grijă de tine dacă tu te vei îmbolnăvi. Asigurați-l că veți avea sprijinul necesar specializat, iar el nu trebuie să-și facă griji.
 5. Oferiți-i câteva sfaturi practice copilului  despre cum poate avea grijă de el însuși. De exemplu, spălați-vă împreună pe mâini și arătați-i  cum să se spele corect și reamintește-i când ar trebui să o facă.
 6. Păstrați cât mai multe reguli, astfel încât copilul dvs. să se simtă în siguranță și ca lucrurile să fie stabile.
 7. Petreceți timp prețios derulând o activitate pozitivă cu copilul (de exemplu: citind, jucându-vă, pictând, gătind etc) pentru a-l ajuta să stea liniștit și să reduceți anxietatea.
 8. Încurajați-vă copilul să se gândească la lucrurile pe care le poate face pentru a se simți în siguranță și mai puțin îngrijorat.
 9. Fiți conștient de dorința copilului  de a avea o legătură mai strânsă cu dumneavoastră în aceste momente. Oferiți-i acest suport ori de câte ori este posibil.
 10. Nu uitați să aveți grijă și de dumneavoastră. Dacă vă simțiți îngrijorat sau neliniștit de coronavirus, vorbiți cu cineva de încredere care vă poate asculta și vă poate susține.

Zece sfaturi pentru părinți și copii 😊)

 1. Spălați-vă bine pe mâini!
 2. Păstrați distanța între persoane!
 3. Nu atingeți suprafețele din locurile publice.
 4. Limitați cât mai mult ieșirile din casă!
 5. Nu propagați știri false!
 6. Urmați sfaturile autorităților medicale!
 7. Gândiți pozitiv!
 8. Pentru detalii, sunați la numărul de informare 0800.800.358.
 9. Doar în cazul urgențelor sunați la 112!
 10. Informați-vă doar din surse oficiale!
De "SEZON" - Vorbind cu copilul tău despre coronavirus